Naučiti dijete da donosi dobre odluke — Kovacic-marketing
Kovacic marketing Aloe Vera
U zdravom tijelu,zdrav duh

Naučiti dijete da donosi dobre odluke

Naučiti dijete da donosi dobre odluke i kako da svlada sve prepreke.

Plavo ili crveno? Vanilija ili jagoda? Film ili knjiga? Pomozite svom djetetu da bude siguran u svoje odluke.

Kad god pitam svog sina, Leona, da napravi izbor, igračaka i sl.

Nedavno je proveo pola sata u trgovini s igračkama kako bi otkrio koji robot kupiti – onaj što mu oči sjaje ili onaj koji može hodati. Ponekad želim reći mu: “Samo odluči već!”

Mogu reći i ostala djeca su takva.

“Normalno je da 4-godišnjaci i 5-godišnjaci donose hitne odluke o određenim stvarima, kao što su ono povrće koje ne žele, i previše razmišljaju o drugim stvarima, kao što je odabir igračke ili okusa sladoleda”,

Oslobodite svoje dijete od tjeskobe.

Razlog tome je nedostatak iskustva. “Do sada su roditelji donosili većinu odluka, ali kad djeca uđu u školu, njihov se svijet širi i ima više mogućnosti da iznesu svoje preferencije”.

Učenje kako napraviti vlastiti izbor pomaže djeci da budu neovisni, odgovorniji i sigurniji, pa je donošenje odluka dobra vještina za naglašavanje.

Vaše dijete neće odrasti preko noći, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste mu pomogli raditi da naući reći “da, ne, možda”.

Postavite opcije

Sljedeći put kada razmišljate o situaciji – bilo da je to što napraviti za večeru ili kada odvesti psa u šetnju – prođite kroz situaciju naglas sa svojim djetetom.

“Opišite prednosti i mane svake opcije, usporedite ih međusobno i razgovarajte o bilo čemu što će vam pomoći da donese odluku”.

Na primjer, ako pokušavate otkriti što biste poklonili djedu za njegov rođendan, možda ćete govoriti o cijenama poklona, ​​djedovim omiljenim hobijima,što djed voli i sl. Navedite ga da razmisli,da bude zainteresiran,da odluči.

Dopuštanje djetetu da vidi kako dolazite do svojih zaključaka pomoći će mu razumjeti potreban trud i dati mu putokaz koji će slijediti kada donosi vlastite odluke.

Ograničite mogućnosti

Ako imate kćer,

Podijelite svojoj kćeri brošuru s prekrasnim kolačima, recite joj da odabere jednu za svoj rođendan i gledajte kako se brzo gubi u odabiru.

Ako imamo previše izbora, budemo preplavljeni jer ne želimo odbaciti previše stvari.

Smanjite izbor na nekoliko, a zatim pustite dijete da odabere. Djeci je potrebno iskustvo da postanu dobri donositelji odluka.

Odluke

Djeca često zapnu pokušavajući nešto odlučiti jer misle da je svaka odluka ogroman posao.

Pomaganje djetetu da nauči različite razine odluka može olakšati njegovu zabrinutost – i uštedjeti mnogo vremena.

Objasnite da se male odluke, kao što je ono što jesti u školi, mogu donijeti brzo; srednje odluke, kao što je knjiga koju treba uzeti iz knjižnice, zahtijevaju malo više razmišljanja;

i veće, važnije, poput odabira sporta za sudjelovanje, zahtijevaju više vremena i razmatranja.

Onda, sljedeći put kad se zbuni, kakvu vrstu soka želi naručiti u restoranu, možete ga podsjetiti da je to mala odluka i da se neće osjećati pretjerano pod pritiskom.

Igrajte igru ​​”Što ako”

Kada djeca sebi postavljaju pitanja ili prave usporedne i kontrastne procjene, ona zapravo usporavaju proces razmišljanja, tako da mogu bolje razmisliti.

Možete pomoći svom djetetu da se navikne na taj način razmišljanja dajući mu scenarije koji zahtijevaju izbor i temeljno rješavanje problema.

Pitanje kako će to riješiti ako su ga ili ju dvoje kolega iz razreda pozvali na rođendan u isto vrijeme istog dana ili što bi kupio/la ako bi osvojilo/la 10 kuna, eura u školskoj nagradnoj igri.

Postoji puno zanimljivih načina za angažiranje kritičkog razmišljanja i izoštravanje sposobnosti odlučivanja.

Dozvolite siromašne odluke

Naravno, znate što bi se moglo dogoditi ako vaše dijete svaki dan dobiva đeparac za školu. Mnogi nisu u mogučnisti davati svaki dan.

Nemožemo svaki dan davati, naručito kad djecu učimo da odrastu, razmisljaju, donose, odluke sazrijevaju.

Ako djetetu govorite da može izgubiti novac u školi i ono i dalje inzistira na tome ga neće izgubiti, neka ga odnese u školu.

“Sve dok to nije pitanje zdravlja ili sigurnosti, važno je da djeca donesu neke loše odluke, jer im pomaže da nauče razmišljati o posljedicama”

Kada vaš sin ili dođe kući plačući zato što je ispustio novac na igralištu u pauzi, možete se kladiti da vas neće pobijediti kad sljedeći put mu budete govorili da mu je dovoljno ono što ste mu spremili za pauzu i da mu netrba još dodatni novac.

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.